Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η Θάλασσα μας


 
Η Θάλασσα μας

Κείμενο, Μιχάλης Βενιός
Φωτογραφία, Κώστας Λαδάς

Μπάνιο στην θάλασσα για την δροσιά και το παιγνίδι. Μάσκα αναπνευστήρας και πέδιλα για βόλτα στα ρηχά με βλέμμα περίεργο που θέλει να ανακαλύψει τι κρύβεται ανάμεσα στα βότσαλα και

στην άμμο του βυθού. Δραστηριότητες όπως αυτές που ανέφερα καθώς και το θαλάσσιο σκι, η ιστιοσανίδα, το θαλάσσιο ποδήλατο το κανό και η βαρκάδα, είναι στενά συνδεδεμένες με το καλοκαίρι. Η θάλασσα όμως είναι εκεί όλον τον χρόνο. Περιμένει υπομονετικά πότε θα πάρουμε την απόφαση να απολαύσουμε τις χαρές που μπορεί να μας προσφέρει όχι μόνο το Καλοκαίρι αλλά και την Άνοιξη, το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.

Η αυτόνομη κατάδυση είναι η δραστηριότητα που επιτρέπει στον κάθε έναν και στην κάθε μια να ζήσει στιγμές ανεπανάληπτες όλες τις ημέρες του χρόνου. Η πλειονότητα των Ελλήνων έχει συνδέσει την αυτόνομη κατάδυση με αυτά που δείχνουν τα κανάλια της τηλεόρασης. Βλέπουν απέραντες και υπέροχες παραλίες με φοίνικες και νερά στο χρώμα του τουρκουάζ που όμως προορίζονται για τους αυτοδύτες που θέλουν να μαυρίσουν και να πιούν τον χυμό εξωτικών φρούτων κάτω από μια ομπρέλα. Βλέπουν τα χιλιάδες κοράλλια στους υφάλους των Τροπικών νησιών και τον ποικιλόμορφο ζωντανό θαλάσσιο κόσμο που τα περιβάλλει. Αυτά όμως προορίζονται για τους αυτοδύτες που μοιάζουν με τουρίστες που επισκέπτονται ένα παζάρι γεμάτο ζωή, αρώματα και χρώματα, στην κεντρική πόλη μιας φημισμένης χώρας της Ευρώπης ή της Ανατολής.

Η αλήθεια είναι, πως η θάλασσα της χώρας μας δεν ομοιάζει σε τίποτα με αυτήν των Τροπικών νησιών. Ωστόσο, όπως και όλη η υπόλοιπη πανέμορφη Ελλάδα, η θάλασσα μας έχει τις δικές της χαρακτηριστικές και λεπτές ομορφιές. Η επιβλητική σιωπή των βυθών της, συναρπάζει κάθε άνθρωπο που έχει συνηθίσει στο ασταμάτητο και καθημερινό βουητό της πόλης. Ανάμεσα σε μικρά και μεγάλα βράχια, γύρω από τεράστιες πέτρες που στέκονται σαν μικρά βουνά πάνω στην άμμο του βυθού, μέσα σε δάση από φύκια, κοντά σε σφουγγάρια και σπειρογράφους, μικρές και μεγάλες κοινωνίες ψαριών κάθε λογής, συνεχίζουν την καθημερινή τους ρουτίνα για επιβίωση.


Παρέα τους χταπόδια και σουπιές, αχινοί
και αστερίες. Όταν θα κοιτάξει κανείς προσεκτικά θα παρατηρήσει πως εκεί υπάρχουν ντροπαλοί ιππόκαμποι και άλλα πολύχρωμα μικροσκοπικά ζώα της θάλασσας. Όμως τα αξιοθέατα δεν σταματάνε εδώ. Κάτω από βραχώδεις πλάκες και ανάμεσα από σχισμές πιό μεγάλα ψάρια προσπαθούν αθόρυβα να αποφύγουν την δημοσιότητα και να μείνουν μακρυά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Παπαράτσι κρατώντας υποβρύχιες κάμερες με φλάς, αγωνιούν να απαθανατίσουν κάθε στιγμή της καθημερινότητας ξεχωριστών προσωπικοτήτων όπως Ροφοί, Σαργοί, Σμέρνες και θωρακισμένοι Αστακοί, για να αναφέρω μερικές.

Όλα αυτά γίνονται τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τον χρόνο. Ο αυτοδύτης μπορεί όλον τον χρόνο να έρθει σε επαφή με έναν κόσμο που όσοι βρίσκονται έξω από αυτόν δεν μπορούν να τον καταλάβουν. Με τον σύγχρονο εξοπλισμό, η χαμηλή θερμοκρασία της θάλασσας του χειμώνα δεν μπορεί πλέον να σταθεί εμπόδιο στην διασκέδαση και την ήρεμη περιπέτεια που προσφέρει ο βυθός. Αυτό που είναι απαραίτητο για να χαρείτε με ασφάλεια τους βυθούς της χώρας μας είναι η καλή εκπαίδευση, ο αξιόπιστος εξοπλισμός, η σωστή παρέα και η καλή διάθεση. Η αυτόνομη κατάδυση είναι μια ασχολία για όλες τις εποχές. Μην περιμένετε το καλοκαίρι. Με την πρώτη ευκαιρία βουτήξτε και χαρείτε τις ομορφιές των Ελληνικών βυθών.